marți, 2 august 2011

Adevărul înafara relaţiilor autentice e respins

A fost o mare bucurie să îl revăd pe fratele Lucian Oniga la Templul Penticostal Galaţi, biserica în care eu am crescut.  Lucian Oniga este lider de tineret în Biserica „Sfânta Treime” din Bistriţa şi fondatorul Organizaţiei „Peniel”. Este căsătorit şi are trei copii, două fetiţe şi un băiat. A studiat doi ani la Facultatea de Drept, dar a preferat studiile teologice.

 După 4 ani de teologie la Bucureşti, primeşte o bursă pentru continuarea studiilor la Bruxelles, unde a şi luat licenţa în teologie. Tot acolo şi-a finalizat şi studiile de master în teologie.

Mesajul din partea Domnului pentru noi a fost despre importanţa  regulilor şi relaţiilor în viaţa noastră,  despre cât de important este să existe un echilibru între ele şi despre atitudinea ce ar trebui să o avem faţă de ceilalţi.

De ce există certuri între noi? De ce mulţi resping adevărul? De ce nu Îl urmează toată familia pe Dumnezeu? Deoarece adevărul înafara relaţiilor autentice e respins. Pentru că suntem prea plini de noi, prea ocupaţi cu diverse activităţi şi nu mai dăm importanţă relaţiilor.

I. Regulile fără relaţie duc la răzvrătire
Luca 11:46 „Vai şi de voi, învăţători ai Legii”, a răspuns Isus. „Pentru că voi puneţi pe spinarea oamenilor sarcini grele de purtat, iar voi nici măcar cu unul din degetele voastre nu vă atingeţi de ele.
Erau experţi în legi şi reguli, dar nici ei nu le purtau. Mulţi copii ajung să fie răzvrătiţi pentru că părinţii lor sunt foarte stricţi, că impun diverse reguli. Astfel, copiii din familiile legaliste, văzându-se liberi atunci când merg la şcoală în alte oraşe ajung să îşi facă de cap, nu mai merg la biserică şi ajung în diverse anturaje ce îi îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu.

II. Relaţiile fără reguli duc la aberaţie (Romani 1:20-32)
Romani 1:32 Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac
Chiar dacă ştiau legile Domnului, nu au ţinut cont de ele şi au ajuns să păcătuiască, să facă lucruri neplăcute Domnului   Şi statul are nevoie de reguli. Dacă toţi ar face ce ar vrea, atunci ar fi un haos total. Oamenii sunt vulnerabili în faţa instabilităţii. Pentru o relaţie stabilă şi sănătoasă este nevoie să se ţină cont de anumite reguli.

III. Relaţie + Reguli duce la revelaţie
Ioan 3:16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.
În ciuda a ceea ce este omul, El a dat. Acum Domnul ne invită la o relaţie personală cu El şi aşteaptă ca şi noi să-L iubim pe El. Atunci când suntem îndrăgostiţi, facem tot ce este nevoie pentru persoana iubită, ţinem cont de fiecare dorinţă a ei.
Ioan 14:15 Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele.
Dacă ne lăsăm cuceriţi de dragostea Lui, vom respecta relaţia cu El în mod natural şi poruncile Lui nu ni s-ar mai părea atât de dificile.

Cele 7 A-uri ale relaţiei divine(Josh McDowell)

1. Afirmarea: sentimentul autenticităţii
Romani 12:15  Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng
Părinţii tind să alunge copiii, să le vorbească urât atunci când copiii se răzvrătesc. În momentele de răzvrătire maximă oamenii au nevoie de afirmare. Să le arătăm că noi credem în ei, că sunt importanţi pentru noi.

2. Acceptarea: dă sentimentul siguranţei
Romani 15:7  Aşadar, primiţi-vă unii pe alţii, cum v-a primit şi pe voi Hristos, spre slava lui Dumnezeu
Când o persoană nu e acceptată se simte nesigură, se îndepărtează. Acceptarea îi face pe ceilalţi să simtă că totuşi îi iubeşti, chiar dacă ei ţi-au greşit. Siguranţa duce la deschidere, transparenţă.

3. Aprecierea: sentimentul semnificaţiei
Matei 3:17  Şi din ceruri s-a auzit un glas care zicea: „Acesta este Fiul Meu preaiubit în care Îmi găsesc plăcerea
Nu trebuiesc apreciate doar performanţele, ci şi efortul depus. Nu ştim să îi apreciem pe cei din jurul nostru şi ne criticăm între noi. Astfel, mulţi ajung să se simtă fără valoare, neimportanţi şi ajung în diverse anturaje în care sunt acceptaţi şi apreciaţi pentru ceea ce sunt.

4. Avaibility (disponibilitatea)sentimentul importanţei
Psalm 145:18  Domnul este lângă toţi cei ce-L cheamă, lângă cei ce-L cheamă cu toată inima
Matei 19:13  Atunci I-au adus nişte copilaşi, ca să-Şi pună mâinile peste ei şi să Se roage pentru ei. Dar ucenicii îi certau.
Matei 19:14 Şi Isus le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia cerurilor este a celor ca ei."
Atunci când cineva petrece timp cu noi ne simţim importanţi. Isus se face disponibil omului. Avem nevoie unii de alţii, timpul de calitate pentrecut împreună este foarte important. Dacă nu ne facem timp pentru ceilalţi e ca şi cum le-am spune că sunt alte lucruri mult mai importante pentru noi decât ei.

5. Afecţiunea: sentimentul iubirii
1 Ioan 4:7 Preaiubiţilor, să ne iubim unii pe alţii; căci dragostea este de la Dumnezeu. Şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu 
Ne bucurăm atunci când primim, dar nu ştim să oferim. Trebuie să ne apropiem mai mult unul de celălalt, să le spunem celor dragi că îi iubim, să le oferim umărul nostru să plângă pe el atunci când au nevoie.

6. Abordarea: sentimentul că cineva e interesat de lumea ta
 1 Corinteni 13:5  Dragostea nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău
Nu facem primul pas, chiar dacă ştim că cineva are nevoie de ajutor. Să nu uităm că este un păcat dacă ştii să faci binele şi nu îl faci. Să învăţăm să îi abordăm pe ceilalţi cu orice risc, să le arătăm că ne pasă de ei.

7. Accountability (socoteala): sentimentul ca cineva este interesat de creşterea ta
Romani 14:12 Aşa că fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuşi lui Dumnezeu. 
Când ne expunem, când dăm socoteală în faţa altora, ne ajută să creştem. Dacă noi înşine ne expunem slăbiciunile, minusurile oamenii se pot deschide şi ei mai mult.

Dacă ţinem cont de aceste 7 puncte, când le vom vorbi oamenilor despre El, Îl vor primi. Adevărul în contextul relaţiilor duce la Hristos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu