miercuri, 19 ianuarie 2011

Lucrurile simple ne unesc

       "Prietenia se naşte din simpla Tovărăşie, atunci când doi tovarăşi descoperă că au în comun o anumită înţelegere a lucrurilor, un interes sau chiar gust pe care ceilalţi nu îl împărtăşesc şi care, până în acel moment, fiecare l-a crezut a fi comoara(sau povara) sa unică. Expresia tipică a începerii unei prietenii ar fi: "Cum? Şi tu? Am crezut că eram singurul care a reuşit să vadă ceea ce alţii n-au reuşit să vadă".Numai când doi asemenea oameni se descoperă, atunci când, fie cu imense dificultăţi şi bolboroseli semiarticulate, fie cu ceea ce ni s-ar părea o viteză uimitoare şi eliptică, ei îşi împărtăşesc viziunea- Prietenia se naşte. Instantaneu cei doi se unesc într-o imensă solitudine. Omul care este de acord cu noi cu o anumită chestiune, pe care alţii nu o bagă în seamă, are o mare importantă să fie prietenul nostru."
                                                                     C.S.Lewis- Treburi Cereşti, Vol II  


       În zilele de azi dacă nu ai bani eşti considerat un nimeni . Dacă nu ai haine de firmă şi te îmbraci cu lucruri simple eşti considerat o copie ieftină a lucrurilor pe care ei le consideră de valoare. Dar nu e nevoie de un IQ de geniu, de apartenenţa la o familie renumită sau de un impresionant cont în bancă. Adevărată prietenie nu are nevoie bani pentru a rezista, ci are nevoie de dragoste, sinceritate, transparentă. Are nevoie de persoane altruiste care înţeleg că mai presus de orice este fericirea prietenului.

      Am dormit într-o seară la o prietenă, Estera, şi îmi povestea despre ea, despre viaţa ei şi rămâneam surprinsă cât de mult mă puteam regăsi în cuvintele ei. Erau lucruri care credeam că mi se întâmplă numai mie, gânduri şi trăiri ce credeam că le am doar eu. A fost minunat să văd că există cineva care mă înţelege, cineva căreia să îi pot spune orice gând, ştiind că mă poate înţelege, că îmi poate vorbi din experienţa ei. Atunci am realizat că adevărată prietenie se naşte din lucruri simple, din trăiri comune, din bucurii mărunte, din gânduri sincere, din zâmbete ce pornesc din toată inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu